Храна и Продукти

Храна и Продукти


продуктите в нашите ястия

Нашето меню

 

Менюто на ресторант “Багри” е повече от разнообразно, то е отражение на плодовете на природата. Сменяме го според наличните продукти за сезона, приблизително веднъж на месец и половина. Акцентът към вашето преживяване, обаче, ще бъде качеството на храната, която ще бъде поднесена с доброта и грижа към детайла. Ние разглеждаме продуктите, които използваме като основен градивен елемент за едно ястие. Подбираме ги отгледани по натурален начин, от малки и семейни производители. Затова работим с екологични и органични ферми от цяла България. Разчитаме и на патньори,  като сдружение „Семка“, с които споделяме възгледите си за устойчиво развитие в земеделието. Ние смятаме, че качествата на сезонната продукция правят храната освен вкусна и здравословна. При нас ще откриете кафяв ориз от Тракия,  дребен нахут, стар сорт от Ивайловград, както и автентични видове фасул като попския, добруджански, смилянски и кози боб. В “Багри” се стремим да опазваме автохтонни породи, антични сортове и видове като им даваме уникален кулинарен облик и допринасяме за отглеждането им!


Млечни продукти и яйца

 

Млечните продукти и яйцата набавяме от малки, български мандри, а като потребители се съобразяваме с естествените нужди и цикли на отлгеждане на животните. Най-вкусното козе мляко можете да опитате през лятото и есента, когато животните се хранят със свежа растителност. А през зимата можем да се насладим на отлежал овчи кашкавал, например. При нас можете да опитате забравени специалитети като крокмач, сирене от каракачанска овца, кефалотири брънза и др.


Месо и месни продукти

 

Месните продукти, които избираме са съществен и важен елемент от принципите на пасищното и рекреационно животновъдство. Тук ще откриете екзотичният вкус на Източнобалканската свиня – древна порода, способна да измине над 40 км. дневно в търсене на жълъди, корени, гъби и друга горска храна. В семейната ни ферма “Братя Николови” отглеждаме овце от породата “Лакон”, пасищно в  тероара на Натура 2000. Телешкото от ферма “Омая” е от най-високо качество, а пилетата от “Мокрище” ще ви припомнят за романтиката на недокоснотото от индустрията, чисто пилешко месо.


Риба

 

Рибата е отглеждана в чисти, течащи притоци и води. Основно зареждаме сивен (вид пъстърва), а когато сезонът позволява, се сдобиваме с дива речна риба.
Само така, ние сме сигурни, че с всяка ваша хапка, се доближаваме все повече до възстановяването на българските традиции за живот в синхрон с природата.


Хляб

 

Затова и Хлябът е винаги само квасен, без спомен от индустриална мая! Доверяваме се на “Братя Хлебари”, които правят най-качествения хляб като мелят сами брашната си и разчитат на ферментация, дълга понякога и над 48 часа.


Алкохол

 

Говорейки за хляб сме задължени да представим и българските крафт бири и традициите ни в производството на автентични, бутикови вина и ракии. Предлагаме огромно разнообразие от селектирани и произведени в България напитки, достойни за прекрасната кулинария, която ще откриете в „Багри”.


Нашите принципи

 

Опитахме се да ви представим по-голямата част от продуктите оформящи ястията, които ще опитате в ресторанта. Стремим се изцяло към свободната и неувреждаща кулинария, използваща щадящи продуктите методи на приготвяне, ферментации, сушене и консервиране. За всичко, което поражда интерес или въпроси може да се обърнете към нас и ние ще се постараем да бъдем полезни с каквото и където можем. Сега ви каним не само да прочетете, но и да опитате първия изцяло сезонен ресторант в България, работещ с принципите на качествената, чиста и честна храна.