Храна и Продукти

Храна и Продукти


продуктите в нашите ястия

Нашето меню

 

Менюто на ресторант “Багри” е повече от разнообразно, то е отражение на плодовете на природата. Сменяме го според наличните продукти за сезона, приблизително веднъж на месец и половина. Акцентът към вашето преживяване, обаче, ще бъде качеството на храната, която ще бъде поднесена с доброта и грижа към детайла. Ние разглеждаме продуктите, които използваме като основен градивен елемент за едно ястие. Подбираме ги отгледани по натурален начин, от малки и семейни производители. Затова работим с екологични и органични ферми от цяла България. Разчитаме и на патньори,  като сдружение „Семка“, с които споделяме възгледите си за устойчиво развитие в земеделието. Ние смятаме, че качествата на сезонната продукция правят храната освен вкусна и здравословна. При нас ще откриете кафяв ориз от Тракия,  дребен нахут, стар сорт от Ивайловград, както и автентични видове фасул като попския, добруджански, смилянски и кози боб. В “Багри” се стремим да опазваме автохтонни породи, антични сортове и видове като им даваме уникален кулинарен облик и допринасяме за отглеждането им!


Млечни продукти и яйца

 

Млечните продукти и яйцата набавяме от малки, български мандри, а като потребители се съобразяваме с естествените нужди и цикли на отлгеждане на животните. Най-вкусното козе мляко можете да опитате през лятото и есента, когато животните се хранят със свежа растителност. А през зимата можем да се насладим на отлежал овчи кашкавал, например. При нас можете да опитате забравени специалитети като крокмач, сирене от каракачанска овца, кефалотири брънза и др.


Месо и месни продукти

 

Месните продукти, които избираме са съществен и важен елемент от принципите на пасищното и рекреационно животновъдство. Тук ще откриете екзотичният вкус на Източнобалканската свиня – древна порода, способна да измине над 40 км. дневно в търсене на жълъди, корени, гъби и друга горска храна. В семейната ни ферма “Братя Николови” отглеждаме овце от породата “Лакон”, пасищно в  тероара на Натура 2000. Телешкото от ферма “Омая” е от най-високо качество, а пилетата от “Мокрище” ще ви припомнят за романтиката на недокоснотото от индустрията, чисто пилешко месо.


Риба

 

Рибата е отглеждана в чисти, течащи притоци и води. Основно зареждаме сивен (вид пъстърва), а когато сезонът позволява, се сдобиваме с дива речна риба.
Само така, ние сме сигурни, че с всяка ваша хапка, се доближаваме все повече до възстановяването на българските традиции за живот в синхрон с природата.


Хляб

 

Затова и Хлябът е винаги само квасен, без спомен от индустриална мая! Доверяваме се на “Братя Хлебари”, които правят най-качествения хляб като мелят сами брашната си и разчитат на ферментация, дълга понякога и над 48 часа.


Алкохол

 

Говорейки за хляб сме задължени да представим и българските крафт бири и традициите ни в производството на автентични, бутикови вина и ракии. Предлагаме огромно разнообразие от селектирани и произведени в България напитки, достойни за прекрасната кулинария, която ще откриете в „Багри”.


Нашите принципи

 

Опитахме се да ви представим по-голямата част от продуктите оформящи ястията, които ще опитате в ресторанта. Стремим се изцяло към свободната и неувреждаща кулинария, използваща щадящи продуктите методи на приготвяне, ферментации, сушене и консервиране. За всичко, което поражда интерес или въпроси може да се обърнете към нас и ние ще се постараем да бъдем полезни с каквото и където можем. Сега ви каним не само да прочетете, но и да опитате първия изцяло сезонен ресторант в България, работещ с принципите на качествената, чиста и честна храна.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close